Woda a smak kawy. Odkamieniać czy nie?

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranków bez kawy. Jej smak i aromat pozwala nam cudownie zacząć dzień. A jednak, bez odpowiedniego przygotowania jej smak może nie być taki… jakbyśmy chcieli. Poza doborem ulubionej mieszanki ziaren, ogromny wpływ na jej smak ma woda, bo przecież kawa to w 99 % woda!

Twardość wody i jej jakość

W Polsce zmagamy się z problemem jej twardości. W naszych domach na terenie całego kraju mamy do czynienia z wodą twardą lub bardzo twardą, jedynie mieszkańcy niektórych terenów podgórskich mogą cieszyć się miękką wodą płynącą z sieci. Aby kawa była najlepsza, niezbędny jest naturalny odczyn wody ( PH około 7) oraz średnia jej twardość. O co jak wiadomo musimy zadbać na własną rękę.

Poza tym woda płynąca z sieci zanieczyszczona jest związkami chloru oraz ciałami stałymi takimi jak drobinki piasku. Mimo, iż wedle standardów jakie panują w naszym kraju zdatna jest ona do picia wszyscy zauważamy, że jest po prostu nie dobra!

Jak rozwiązać problem twardej wody?

Specjaliści w dziedzinie sztuki baristycznej wraz z inżynierami chemii opracowali metody, aby nasz poranny przysmak rzeczywiście nam smakował, a jednocześnie ekspresy do kawy długo nam służyły.XS3000_Tabletki do odkamienienia KRUPS

Dla ich odpowiedniej konserwacjii oraz użytkowania, aby wszystkie części nie zużywały się za szybko należy wodę odkamieniać i utrzymywać jej odpowiednią twardość. Do tego dostępne są na rynku odpowiednie preparaty. Jeśli chcemy pozbyć się zanieczyszczeń mechanicznych oraz chemicznych przygotowane są odpowiednio dedykowane filtry do wody.

Życzymy smacznego i cudownych poranków przy niepowtarzalnym smaku kawy 🙂

Wszystkie produkty znajdziesz u nas w sklepie

http://www.pogotowie-agd.pl/sklep/ekspresy-do-kawy/4974-tabletki-czyszczace-do-ekspresow.html

Dodaj komentarz